Flipkart.com

Solved Objective Questions on Books, Authors and Quotations

For more please visit parikshaa

Solved Objective Questions on Books, Authors and Quotations
MCQ Quiz on Famous books,Famous Authors and who said what
Very useful for exams
Like RRB UPSC RPSC TNPSC MPPSC HPPSC TGT PGT B.Ed. and other exams
1. The book To Live or Not to Live’ was written by
(a) Alexander Dumas
(b) Nirad C. Chaudhary
(c) V. S. Naipaul
(d) George Eliot
Ans. (b)

2. Who wrote the line: ‘A thing of beauty is a joy forever?
(a) P.B. Shelley
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) Robert Browning
Ans. (c)

3. ‘A Voice of Freedom’ is a book written by
(a) Benazir Bhutto
(b) Corazon Aquino
(c) Nayantara Sahgal
(d) Aung San Suu Kyi
Ans. (c)

4. The first History book was written by
(a) Euclid
(b) Julius Caesar
(a) Aristotle
(d) Herodotus
(e) None of these
Ans. (d)

5. The creator of ‘Sherlock Holmes’ was
(a) Shakespeare
(b) Dr. Watson
(c) Ian Fleming
(d) Arthur Conan Doyle
(e) John Le Carre
Ans. (d)

6. Who wrote the book ‘Reminiscences of the Nehru Age’?
(a) S.C. Rajagopalachari
(b) O.P. Mathai
(c) C.D. Deshmukh
(d) Dr. P.C. Alexander
Ans. (b)

7. Who among the following has directed the film ‘Little Buddha’?
(a) Mani Kaul
(b) Ben Johnson
(c) Bernardo Bertolucci
(d) Richard Attenborough
(e) None of these
Ans. (c)

8. Which of the following is not written by Munshi Premchand?
(a) Gaban
(b) Godan
(c) Manasorovar
(d) Guide
(e) Nirmala
Ans. (d)

9. Who wrote the book ‘The Prince’?
(a) V.S. Sharma
(b) Bernard Shaw
(c) Emile Zola
(d) Niccolo Machiavelli
Ans. (d)

10. Who has written the famous book ‘Mankind and Mother Earth?
(a) Bertrand Russell
(b) John Ruskin
(c) Leo Tolstoy
(d) V.K. Krishna lyer
(e) Arnold Toynbee
Ans. (e)

11. Man without society is either a beast or a God’. Who said this?
(a) Plato
(b) Gandhi
(c) Henry Maine
(d) Aristotle
Ans. (d)

12. The novel ‘Post Office’ was written by
(a) Rabindranath Tagore
(b) K.M. Munshi
(c) R.D. Dinkar
(d) Neeraj
Ans. (a)

13. The novel ‘A Suitable Boy’ is written by
(a) V.S. Naipaul
(b) Vikram Seth
(c) Khushwant Singh
(d) Amit Chaudhary
(e) None of these
Ans. (b)

14. Who said ‘Man is a political animal’?
(a) Dante
(b) Plato
(c) Aristotle
(d) Socrates
Ans. (c)

15. Who is the author of the famous statement: That Government is the best which governs least”?
(a) Henry David Thoreau
(b) Herbert Spencer
(c) Alexis De Tocqueville
(d) Harold Laski
Ans. (b)

16. Who is the author of the novel ’Les Miserables’?
(a) Fedric
(b) Victor Hugo
(c) G. Wynne
(d) Alium Tofler
Ans. (b)

17. Lapierre is the author/co-author of
1. Freedom At Mid night
2. City of Joy
3. Is Paris Burning?
4. Beyond Love
Which of the following is correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) l, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (b)

18. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Taslima Nasreen – Lajja
2. Vikram Seth – The Golden Gate
3. Dilip Thakore – A Suitable Boy
(a) l alone
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) l, 2 and 3
Ans. (a)

19. Who is the author of the book ‘We Indians’?
(a) Khushwant Singh
(b) Mulk Raj Anand
(c) Nirad C. Chaudhary
(d) Subramanya Swamy
Ans. (a)

20. Which of the following is a film directed by Mr. Buddhadeb Das Gupta?
(a) Krantiveer
(b) Mohra
(c) Charachar
(d) 1942 – A Love Story
Ans. (a)

21. Who wrote the famous book -‘We the people’?
(a) J.R.D. Tata
(b) Khushwant Singh
(c) T.N. Kaul
(d) Nani Palkhivala
Ans. (c)

22. ‘India of our dreams’ is a book written by
(a) Dr.Rajendra Prasad
(b) Dr.S.Radhakrishnan
(c) Dr.C.Subramaniam
(d) M.V. Kamath
Ans. (d)

23. In which language did Dr. Masti Venkatesh Iyengar write?
(a) Tamil
(b) Malayalam
(c) Kannada
(d) Telugu
Ans. (c)

24. Who directed the world famous film ‘The Gandhi’?
(a) Satyajit Ray
(b) Ben Kingsley
(c) Mrinal Sen
(d) Richard Attenborough
Ans. (d)

25. Who is the author of the best seller book ‘No Full Stops in India’?
(a) Shyam Lal
(b) E.M. Forster
(c) Mark Tully
(d) Raj Mohan Gandhi
Ans. (c)

26. George Bernard Shaw, the great dramatist, was
(a) a Welsh
(b) a Scotsman
(c) an Englishman
(d) an Irishman
Ans. (d)

27. Who among the following has directed the film ‘Sardar’?
(a) Tapan Sinha
(b) Shyam Benegal
(c) Ketan Mehta
(d) Buddhadeb Das Gupta
Ans. (c)

28. The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by
(a) John Milton
(b) Victor Hugo
(c) Mario Puzo
(d) Harold Robbins
Ans. (c)

29. ‘Alice in Wonderland’ the famous TV Serial is based on a book written by
(a) Charles Dickens
(b) Thomas Hardy
(c) Lewis Carroll
(d) Father Dicoste
Ans. (c)

30. Who is the author of the controversial book ‘Forbidden Verses’?
(a) Abu Nawaz
(b) Salman Rushdie
(c) D.H. Lawrence
(d) Ms. Taslima Nasreen
(e) Mikhail Sholokhev
Ans. (a)

31. Which of the following books would you consult to get acquainted with Gandhian thought?
(a) India Wins Freedom
(b) India Divided
(c) Hind Swaraj
(d) Discovery of India
Ans. (c)

32. ‘The Gathering Storm’ is written by
(a) Winston Churchill
(b) Voltaire
(c) George Washington
(d) Romain Rolland
Ans. (a)

33. The famous character Pickwick’ was created by
(a) Leo Tolstoy
(b) Charles Dickens
(c) Walt Disney
(d) Steven Spielberg
Ans. (b)

34. Consider the following statements about the film ‘Bandit Queen’
1. It is said to be a film based on the life of Phoolan Devi.
2. It was made by Shekhar Kapoor.
3. It was one of the two Indian entries in the 1994 Cannes Film Festival.
Of these statements, the correct ones are
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) l and 3
(d) l, 2 and 3
Ans. (d)

35. Which of the following books was written by Graham Greene?
(a) Of Human Bondage
(b) The Power and Glory
(c) Crisis in India
(d) O’ Jerusalem
(e) Shape of Things to Come
Ans. (b)

36. Who said, “I therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be had?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Nelson Mandela
Ans. (a)

37. Which of the following is a biography of Lady Mountbatten?
(a) Mountbatten
(b) Edwina Mountbatten
(c) Edwina Mountbatten -Her Relationship with Nehru
(d) Edwina Mountbatten -A Life of Her Own
(e) Edwina Mountbatten And Her Stay In India
Ans. (d)

38. Which of the following newspapers was published in Bengali language?
(a) Jugantar
(b) Pratap
(c) Din Mani
(d) Lok Satta
Ans. (a)

39. Who has written the book ‘The Famished Road’?
(a) Zola Emile
(b) VS. Naipaul
(c) Ben Okri
(d) Ian Austin
Ans. (c)

40. What is unique about the film ‘Adi Shankaracharya’?
(a) It is the first Sanskrit film.
(b) It has no female actress.
(c) It is the first film of the director G.V. lyer.
(d) It has won the national award.
Ans. (a)

41. The serial ‘India’s Rajiv’ was produced and directed by
(a) Satyajit Ray
(b) Mira Nair
(c) Shyam Benegal
(d) Simi Garewal
Ans. (d)

42. Who is the author of the book ‘Freedom Behind Bars’?
(a) Kiran Bedi
(b) Nelson Mandela
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Sheikh Abdullah
Ans. (a)

43. Who is the author of the book ‘Preparing for the Twenty -first Century’?
(a) V.S. Naipaul
(b) Larry Collins
(c) Paul Kennedy
(d) Henry Kissinger
(e) V.R. Krishna Iyer
Ans. (c)

44. Who is the author of ‘Tom Sawyer’?
(a) John Ruskin
(b) William Shakespeare
(c) Leo Tolstoy
(d) Mark Twain
Ans. (d)

45. ‘Crime and Punishment’ was written by
(a) Alexander Solzhenitysn
(b) Lewis Carroll
(c) Fyodor Dostoevsky
(d) Vladimir Nabakov
Ans. (c)

46. ‘The General happiness is the end of the state’; who said this?
(a) Plato
(b) Hegel
(c) Green
(d) Bentham
Ans. (d)

47. ‘The Naked Face’, a very popular book is written by
(a) Larry Collins
(b) Dominique Lapierre
(c) Juan Benet
(d) Sidney Sheldon
Ans. (d)

48. “All the world’s stage, And all the men and women merely players’; They have their exits and their entrances’ And one man in his time plays many parts; His acts being seven ages.’ This famous quotation is attributed to
(a) M.K. Gandhi
(b) R, N. Tagore
(c) G.B.Shaw
(d) Abraham Lincoln
(e) William Shakespeare
Ans. (e)

49. Who is the author of the book ‘Naked Triangle’?
(a) R.K. Narayan
(b) Khushwant Singh
(c) Balwant Gargi
(d) Amrita Pritam
Ans. (c)

50. Who has written the book ‘War and Peace’?
(a) Boris Pasternak
(b) Mikhail Solokhov
(c) Count Leo Tolstoy
(d) Saul Bellow
(a) Adam Smith
Ans. (c)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>