Flipkart.com

Solved Objective questions on surveying

For more please visit parikshaa

Solved Objective questions on surveying
Surveying is part of geology and civil Engineering exams
Here are 25 MCQ Questions on Surveying
1: The object of surveying is to prepare a:
(a) Map
(b) Cross-section
(c) Drawing
(d) Model.
Answer. (a)

2: The main principle of surveying is to work from:
(a) The part to the whole.
(b) The whole to the part.
(c) The centre to the boundary
(d) The boundary to the centre.
Answer. (b)

3: A 20 m chain is divided into:
(a) 50 links
(b) 100 links
(c) 150 links
(d) 175 links
Answer. (b)

4: The length of a link in a chain is:
(a) 20 cm
(b) 30 cm
(0) 35 cm
(d) 40 cm
Answer. (a)

5: For ranging a line, the number of ranging rods required is:
(a) At least two
(b) At least three
(c) At least four
(d) At least five.
Answer. (b)

6: The walk step of a man is considered equal to:
(a) 80cm
(b) 90 cm
(c) 100 cm
(d) 110 cm
Answer. (a)

7 : ln chain survey the area is divided into :
(a) Circle
(b) Square
(c) Triangles
(d) Rectangulars.
Answer. (c)

8: The preliminary Inspection of the area to be surveyed is known as:
(a) Rough survey.
(b) Primary survey
(c) Route survey
(d) Reconnaissance survey.
Answer. (d)

9: ln a prismatic compass zero is marked on the:
(a) East end.
(b) West end.
(c) North end.
(d) South end.
Answer. (d)

10: The closing error in a closed travers is adjusted by:
(a) Lenmanns rule
(b) Slide rule.
(c) Bowditch’s rule.
(d) Simpson’s rule.
Answer. (c)

11: The principle of plane table is:
(a) Traversing.
(b) Parallelism.
(c) Triangulation.
(d) All the above.
Answer. (b)

12: The working edge of the alidade is known as the:
(a) Parallel edge.
(b) Bevelled edge.
(c) Parallax edge.
(d) Fiducial edge.
Answer. (d)

13: Inaccessible point may be located by the:
(a) Radiation method.
(b) Resection method.
(c) Intersection method.
(d) Travering method.
Answer. (c)

14: Spirit level in plane table is used for:
(a) Centring
(b) Sighting
(c) Marking north
(d) Leveliing
Answer. (d)

15: Closed travers is suitable in the survey of:
(a) River.
(b) Road.
(c) Coast lines.
(d) Ponds.
Answer. (d)

16: Prismatic compass gives the:
(a) Quadrantal Bearing.
(b) Reduced Bearing.
(c) Whole circle Bearing.
(d) None of these.
Answer. (c)

17: The line passes through zero declination is known as the:
(a) lsogonic line.
(b) Agonic line.
(c) Dip line.
(d) Contour line.
Answer. (b)

18: At the equator the dip of the needle is:
(a) 0°.
(b) 90°.
(c) 180°.
(d) 45°.
Answer. (a)

19: In the whole circle Bearing (WCB), a line is said to be free from local attraction if the
difference between the FB and BB is:
(a) 0°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 180°
Answer. (d)

20: The surface of still water is considered:
(a) Even
(b) Smooth.
(c) Horizontal.
(d) Level.
Answer. (d)

21: The surface tangential to a level surface is said to be a:
(a) Horizontal surface.
(b) Vertical surface.
(c) Ground surface.
(d) Levelled surface.
Answer. (a)

22: A level surface to which elevation of different points are referred to, is known as:
(a) Level surface.
(b) Datum.
(c) Horizontal.
(d) Plane.
Answer. (b)

23: A relativeIy permanent point of reference whose elevation is known as:
(a) Reduced level.
(b) Bench mark.
(c) Level surface.
(d) Datum point.
Answer. (b)

24: A line passing through the intersection of the cross-hairs at the diaphragm and the optical
centre of the object glass is known as:
(a) Level line.
(b) Horizontal line.
(c) Axis of telescope.
(d) Line of collimation.
Answer. (d)

25: Levelling should always commence from a:
(a) Levelled ground.
(b) Bench mark.
(c) Permanent point.
(d) Highest point.
Answer. (b)

2 comments to Solved Objective questions on surveying

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>