Flipkart.com

Solved Questions for diploma in Electrical Engineering :Motor Control Questions for Diploma holders electrical

For more please visit parikshaa

Motor Control Questions for Diploma holders electrical
diploma holder in Electrical Engineering model paper
JUNIOR ENGINEER ELECTRICAL DIPLOMA HOLDERS
Solved Questions for diploma in Electrical Engineering
1. In squirrel cage induction motor,rotor has—–winding

a) field

b) armature

c)no

d)none of these

Ans:c

2. In squirrel cage induction motor,stator has—–winding

a) single phase field

b) 2 phase armature

c)no

d) 3 phase winding

Ans:d

3. In slip ring induction motor,stator has—–winding

a) single phase field

b) 2 phase armature

c)no

d) 3 phase winding

Ans:d

4. In slip ring induction motor,rotor has—–winding

a) single phase field

b) 2 phase armature

c)no

d) 3 phase winding

Ans:d

5. In squirrel cage induction motor,stator is—–part

a) rotating

b) stationary

c)dynamic

d) none of these

Ans:b

6. In squirrel cage induction motor, rotor is —–part

a) rotating

b) stationary

c)either (a)&(b)

d) none of these

Ans:a

7.The function of centrifugal switch in single phase induction motor

a) to disconnect starting winding after 75%speed

b) to connect starting winding after 75%speed

c) to disconnect starting winding below 75%speed

d) to disconnect starting winding after 50%speed

Ans:a

8.Staring torque is proportional to

a)      power factor

b)      speed

c)      slip

d)     none of these

Ans:a

9.In domestic applications which motor is used

a) single phase IM

b) 3phase IM

c) D.C motor

d) none of these

Ans:a

10. In 3 phase squirrel cage IM ,rotor should be —–circuited

a) open

b)short

c)open or short

d)none of these

Ans:b

11.When 3 phase supply is given to stator winding,—–magnetic field is produced

a) rotating

b) crossing

c) both (a)&(b)

d)none of these

Ans:a

12.The rotor speed never equals to

a)      Relative speed

b)      running speed

c)      Synchronous speed

d)     None of these

Ans: c

13.Rotor conductors are short circuited by means of

a) iron bars

b)copper bars

c)Aluminium bars

d)end rings

Ans:d

14.In 3 phase IM,stator conductors are connected in

a)series

b)parallel

c)series or parallel

d)none of these

Ans:a

15.In transformer,Emf is—-to the no of turns

a)      linear

b)      inversely proportional

c)      not proportional

d)     proportional

Ans:d

16. Transformer ratio is defined as

a)E2/E1

b)E1/E2

c)E1.E2

d)none of these

Ans:a

17..In transformer,core is made up of

a)silicon steel

b)aluminum

c)copper

d)none of these

Ans:a

18.Transformer works on the principle of

a)Electro magnetic induction

b)Gauss law

c)ohms law

d)none of these

Ans:a

19.In transformer, primary and secondary conductors are coupled by

a)Electrically

b)mechanically

c)magnetically

d)none of these

Ans:c

20..Main function of starter is

a)to control temperature

b) to control starting current

c) to disconnect load

d)none of these

Ans:b

21. Voltage control of D.C motor is

a)flux control

b)armature control

c)ward Leonard control

d)none of these

Ans:c

22.Armature control method is

a)flux control

b)armature resistance control

c)ward Leonard control

d)none of these

Ans:b

23. Flux control method is

a)field control

b)armature control

c)ward Leonard control

d)none of these

Ans:a

24 Speed above rated speed which control is preferred

a)flux control

b)armature control

c)ward Leonard control

d)none of these

Ans:a

9 comments to Solved Questions for diploma in Electrical Engineering :Motor Control Questions for Diploma holders electrical

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>