Flipkart.com

SSC DEO 10+2 Level Exam Reasoning Model test paper

For more please visit parikshaa

SSC DEO 10+2 Level Exam Reasoning Model test paper

1.         If HARD is coded as    1357 and SOFT is

coded as 2468, what do the figures 21448 stand for?

(A) SHOP

(B) SCHOOL

(C) SHOOT

(D) SHOOL

Ans: C

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A)215
(B) 143
(C)247
(D) 91

Ans : A

3. If MNPQWXFG stand for the word LOVE, how would you encode the word HATE?

(A) FGBCVUFG

(B) FGBCUVCD

(C) IJBGVUFG

(D) IJBCUVFG

Ans: D

4. In a row of thirty five children, M is fifteenth from the right end and there are ten children between M and R. What is R’s position from the left end of the row?

(A) 15th
(B) 5th
(C) 30th
(D) Data inadequate

Ans : D

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A)Gold
(B) Nickel
(C) Platinum
(D)  Diamond

Ans : D

6. If SEND-MONEY is coded as QCLB-KMLCW, how would you encode ‘MOST-

SECRET’?

Write the first and last letters only.

(A) R,K

(B) O,V

(C) K,R

(D) V,U

Ans: B

7. How many meaningful English words can be made with the letters RBAE using each letter only once in each word?
(A)Three

(B) One
(C)Two
(D) More than three

Ans : A

8. If TOUR is coded as 1234 CLEAR is coded as 56784 and SPARE is coded as 90847, how you encode the word SCULPTURE?

(A) 953601347

(B) 935601437

(C) 567903417

(D) None of these

Ans: A

9. How many such pairs of letters are there in the word OBJECTIVE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(A)None
(B) One
(C)Two
(D) More than three

Ans : D

10. If A is coded 2, B is coded as 4  and C is coded 6,

what does the following number stand for?

12 10 10 8

(A) PEEP

(B) FEED

(C) DOOR

(D) DEAF

Ans: b

11. How many such pairs of digits are there in the number 8429516 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in ascending order within the number?

(A)None
(B) One
(C)Two
(D) Three

Ans : D

12. If Sister is coded as 535301, Uncle is coded as 84670 and Boy is coded as 129, how will you encode the word ‘SON’?

(A) 923

(B) 524

(C) 342

(D) 872

Ans: b

13. Jn a certain code language ‘over and above’ is written as ‘da pa ta’ and ‘old and beautiful’ is written as ‘sa na pa’. How is ‘over’ written in that code language?
(A)da
(B) ta
(C)na
(D)da or ta

Ans : D

14. If SLEEP is coded as XMKKB, SPEAR is coded as X8KOY and PULL is coded as BEMM then how would you encode the word PLEASURE?

(A) XYKBMOFK

(B) BMKOXEYK

(C) KOXFYKBM

(D) BKMOXEKY

Ans: B

Directions—(Q. 15-17) Following questions are based on the five three- digit numbers given below—
832 719 654 967 481
15.If the positions of the second and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the sum of the first and the second digits of the third highest number?
(A) 16
(B) 10
(C) 9
(D) 15

Ans : A

16. If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the difference between the highest and the second highest number?
(A) 144

(B) 133
(C) 385
(D) 182

Ans : A

17. If the positions of the first and the third digits within each number are interchanged, which of the following will be the sum of the second and third digits of the lowest number?
(A) 8
(B)11
(C) 15
(D)12

Directions—(Q. 18-24) In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I ,II & III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

18. Statements:
All chairs are keys.
All keys are balloons.
Some balloons are mirrors.
Some mirrors are desks.
Conclusions:
I. Some desks are keys.
II. Some balloons are chairs.
III Some mirrors are balloons.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) Only II and III follow

Ans : D

19. Statements:
Some drums are posters.
All posters are windows.
Some windows are tablets.
All tablets are books.
Conclusions:
I. Some windows are drums.
II. Some books are posters.
III. Some tablets are drums.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only III follows

Ans : B

20. Statements:
Some boxes are toys.
Some toys are nails.
Some nails are stores.
Some stores are shops.
Conclusions:
I. Some shops are toys.
II. Some nails are boxes.
III. No shop is toy.
(A) Only I follows
(B) Only III follows
(C) Only either I or III follows
(D) Only I follows
(E) None of these

Ans : C

21. Statements:
All doors are windows. No window is house.
Some houses are buildings.
All buildings are skies.
Conclusions:
I. Some skies are doors.
II. Some skies are houses.
III. Some buildings are doors.

(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) Only II and III follow

Ans : B

22. Statements:
All rivers are wails.
All walls are stones.
All stones are clothes.
All clothes are frees.
Conclusions:
I. Some trees are stones.
II Some clothes are rivers.
III. All walls are clothes.
(A) Only I and II follow
(B) Only I and III follow
(C) Only II and III follow
(D) All follow
(B) None of these

Ans : D

23. Statements:
Some letters are glasses. Some glasses are plates.
All plates are buses. All buses are cars.
Conclusions:
I. Some cars are letters.
II. Some cars are glasses.
III. Some buses are glasses.
(A) Only I and II follow
(B) Only I and III follow
(C) Only II follows
(D) Only II and III follow

Ans : D

24. Statements:
All books are pens.
Some pens are ropes.
All ropes are discs.
Some discs are bricks.
Conclusions:
I. Some bricks are ropes.
II. Some discs are books.
III. Some bricks are pens.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only III follows
(B) Only II and III follow

Ans : A

25. If the word BOY is coded as ACNPXZ, what does the coded word RTNPMO stand for?

(A) SON

(B) CUT

(C) PEN

(D) DOG

Ans: A

26. In a certain code CROWNED is written as PSDVEFO. How is
STREAMS written in that code?
(A) SUTDBNT
(B) TUSDTNB
(C) SUTFTNB
(D) None of these

Ans : D

27. If the word GASP is coded as KMRO and CROW is coded as AXYZ then how would

you encode the word SPARROW?

(A) TRCTTOY

(B) ROMXYZY

(C) ROMXXYZ

(D) VSDUURZ

Ans: c

28. If 8514 stands for HEAD, 3945 stands for RIDE and 057 stands for BEG then what

does stand for GRADE?

(A) 13754

(B) 41357

(C) 14735

(D) 73145

Ans: d

29. If INDUS is coded as 03865 and TENNIS is coded as 243305 then STUDENT will be coded as:

(A) 5268432
(B) 5642832

(C) 5628342

(D) 5648324

Ans: a

30. ‘DEAN’ is related to ‘NDAE’ and ‘ROAD’ is related to ‘DRAO’ in the same way as ‘SOME’ is related to
(A)ESMO
(B) BOMS
(C)EMOS
(D) MSEO

Ans : A

31. If COW is coded as 358, WORD is coded as

8571 and DRAW is code das 1708 then how

would you encode the word COWARD?

(A) 358017

(B) 358071

(C) 358077

(D) 507381

Ans: B

32. Among P, Q, T, A and B each having a different height, T is taller than P and B but shorter than A and Q. P is not the shortest. Who among them is the tallest?
(A) 15th
(B) 5th
(C) 30th
(D) None of these

Ans : D

33. Mohan correctly remembers that his father’s birthday is before twentieth January but after sixteenth January whereas his sister correctly remembers that their father’s birthday is after eighteenth January but before twenty-third January. On which date in January is definitely their father’s birthday?
(A) Eighteenth
(B) Nineteenth
(C) Twentieth
(D) Data inadequate

Ans : B

34. If SON is coded as TUPQOP, what will be

the first and last letters of the coded word of

FATHER?

(A)GH

(B) G T

(C) D E

(D) P Q

Ans: b

Directions—(Q. 35—431) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
B 4 @ D A © 7 9 F % 2 R 5 H 6 E
* N $ 1 U W 3 P T 8 & v # Y I

35. Which of the following is the twelfth to the left of the twenty- first from the left end of the above arrangement?
(A)R
(B)1
(C)5
(DNone of these

Ans : D

36. If all the numbers from the above arrangement are dropped, which of the following will be the fifteenth from the right end?
(A)W
(B)6
(C)*
(D)R

Ans : D

37. How many such consonants are there in the above e arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a vowel?
(A)None
(B) One
(C)Two

Ans : C

38. In which of the following com binations the first element is in between the second and the third elements in the above arrange
ment? -
(A)2%F
(B) 9©7
(C)5H6
(D) *EN

Ans : D

39. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A)562
(B) WPU
(C)©9D
(D) &#T
(E)U3$

Ans : B

40. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
(A)None
(B) One
(C)Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : C

41. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a symbol?
(A)None
(B) One
(C)Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : C

42. If LINE CLEAR is coded as OKQGFN HCU, what will be the first and last letters of the word for which the letters ZKUGS CUVXTH stand for?

(A) W E

(B) Z F

(C)YG

(D) Z H

Ans: A

43. In a certain code TRAIN is written as ‘39*7%’ and MEAL is written as ‘4$*@
How is ITEM written in that code?
(A)7$34
(B) 73$4
(C)79$4
(D) 73*4

Ans : B

44. If each consonant in the word TOLERANT is replaced by the previous letter in the English alphabet and each vowel in the word is replaced by the next letter in the English alphabet and the new set of letters are arranged alphabetically, which of the following will be the fourth from the right end after the replacement?
(A) M
(B) P
(C) Q
(D) K

Ans : B

45. The positions of the first and the second digits in the number 85341279 are interchanged. Similarly, the positions of the third and the fourth digits are interchanged and so on till the positions of the seventh and the eighth digits. Which of the following will be the third to the right of 3 after the rearrange ent?
(A)9
(B)7
(C)8
(D)2

Ans : A

46. Among P, Q, R, T and W each having different weight, T is heavier than W and lighter than only P. Q is not the lightest. Who among them is definitely the lightest ?
(A) R
(B) W
(C) R or W
(D) Data inadequate

Ans : C

47. lf ‘R’ denotes ‘+’, ‘P’, denotes ‘x’,‘W’ denotes ‘+’ and
‘V’ denotes‘-‘then14W16R4V3P5=?
(A) 15
(B) 4
(C) 6
(D) 3

Ans : D
48. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A VY

(B) EB
(C) TQ
(D) IF

Ans : A

49. In a row of thirty children, M is sixth to the right of R who is twelfth from the left end. What is M’s position from the right end of the row ?
(A) Twelfth
(B) Thirteenth
(C) Fourteenth
(D) Data inadequate

Ans : B

50. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 169
(B) 441
(C) 361
(D) 529

Ans : B

103 comments to SSC DEO 10+2 Level Exam Reasoning Model test paper

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>