Flipkart.com

Staff Nurse Exam RRB Biology Objective Solved Questions

For more please visit parikshaa

Staff Nurse Exam RRB Biology Objective Solved Questions
RRB exam for staff nurses Free Online model question paper
1. Earth originated in the past
(a) 4.6 billion years
(b) 1.6 billion years
(c) 7.6 billion years
(d) 86 billion years
Ans. (a)

2. The scientist related with the theory of spontaneous generation and experiments with swan-necked flasks is
(a) Van Helmont
(b) Louis Pasteur
(c) Miller
(d) Haeckel
Ans. (b)

3. External protective tissues of plants are
(a) Cortex and epidermis
(b) Pericycle and cortex
(c) Epidermis and cork
(d) Pericycle and cork
Ans. (c)

4. Bulliform cells are4esent
(a) In upper epidermis of dicot leaves
(b) In lower epidermis of monocot leaves
(c) In upper epidermis of monocot leaves
(d) In dicot stem
Ans. (c)

5. Who said that organism develop from pre-existing organism?
(a) Aristotle
(b) Louis Pasteur
(c) Morgan
(d) Oparin
Ans. (b)

6. Which of the following gases was not present in free form at the time life originated on the earth?
(a) Methane
(b) Hydrogen
(c) Ammonia
(d) Oxygen
Ans. (d)

7. The simple organic compounds that may have first evolved in the direction of origin of life on Earth may have been
(a) Protein and amino acid
(b) Protein and nucleic acid
(c) Urea and nucleic acid
(d) Urea and amino acid
Ans. (b)

8. STANLEY MILLER conducted an experiment to demonstrate that simple organic molecules like acids could be produced if an electric discharge is passed through a mixture of such gases as might have been present in the atmosphere of early earth. The gaseous mixture he used in the experiment comprised
(a) Methane, ammonia, hydrogen, water vapours
(b) Methane, nitrogen, hydrogen, water vapours
(c) Ammonia, carbon dioxide, nitrogen, water vapours
(d) Methane, ammonia, nitrogen, water vapours
Ans. (a)

9. The first genetic material was most likely
(a) a DNA polymer
(b) a DNA oligonucleotide
(c) a protein
(d) an RNA polymer
Ans. (d)

10. Study of fossils is known as
(a) Palaeobotany
(b) Palaeontology
(c) Anatomy
(d) Ornithology
Ans. (b)

11. The youngest layer of secondaryh1oem in woody dicot stem is located
(a) Just outside the vascular cambium
(b) Just on the inner side of cambium
(c) Between periderm and primary cortex
(d) Just outside pith
Ans. (a)

12. The wall of cork cells is mostly impregnated with
(a) Cutin
(b) Suberin
(c) Lignin
(d) Hemicellulose
Ans. (b)

13. Cork cells are
(a) Photosynthetic
(b) Elongated and participate in movement
(c) Meristematic
(d) Dead
Ans. (d)

14. Dendrochronology is the study of
(a) Height of a tree
(b) Age of a tree by counting the number of annual rings in the main stem
(c) Diameter of a tree
(d) Age of tree by counting the number of leaves in the main stem
Ans. (b)

15. The best method to determine the age of tree is
(a) To measure its diameter
(b) To count the number of leaves
(c) To count the number of annual rings in the main stem at the base
(d) To measure its height
Ans. (c)

16. If the sign was nailed to the side of a tree 5’ above the ground in 1997 how high would the sign be in 2007 if the tree grew 4” taller each year?
(a) 5’ high
(b) 8’ high
(c) 4’ 8”
(d) 9’4”
Ans. (a)

17. Famous palaeobotanist of India was
(a) P. Maheshwari
(b) S.R. Kashyap
(c) B.P. Pal
(d) B. Sahni
Ans. (d)

18. Which types of tissue form the thin surface for the gas exchange in the lungs?
(a) Epithelial
(b) Connective
(c) Nervous
(d) Muscle
Ans. (a)

19. Safranin stains which element of the tissues?
(a) Starch elements
(b) Lignified elements
(c) Bast
(d) Protein elements
Ans. (b)

20. Which were dominant in Mesozoic?
(a) Dinosaurs
(b) Gymnosperms
(c) Fishes
(d) Mammals
Ans. (a)

21. Endothelium of the inner surface of blood vessels in vertebrates is
(a) Simple squamous epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Cuboidal epithelium
(d) Ciliated cells
Ans. (a)

22. The epithelium best adapted for a body surface subject to abrasion is
(a) Simple squamous
(b) stratified squamous
(c) stratified columnar
(d) Simple cuboidal
Ans. (b)

23. The “Golden age of Reptiles” was
(a) Late Paleozoic
(b) Cenozoic
(c) Mesozoic
(d) Proterozoic
Ans. (c)

24. In man thickest skin is found in•
(a) Palm
(b) Thigh
(c) Sole
(d) Thumb
Ans. (c)

25. The fossil remains of Archaeopteryx is a connecting link between
(a) Amphibians
(b) Reptiles and birds
(c) Fish and amphibians
(d) Reptiles and mammals
Ans. (a)

39 comments to Staff Nurse Exam RRB Biology Objective Solved Questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>