Flipkart.com

Sub Inspector of Police SI Examination Model GK Paper

For more please visit parikshaa

Sub Inspector of Police SI Examination Model GK Paper
SI Sample Question Paper
Sub Inspector of Police (Trainee) General awareness

1. Kip1vastu is related to

(1) Mahatma Gandhi

(2) Lord Mahavir

(3) Lord Krishna

(4) Lord Buddha

Ans:-4

2.  In a human body, kidney is a part of which system?

(1) Excretion.

(2) Digestion.

(3) Respiration.

(4) Nerves.

Ans:-1

3. Which of the following is not a component of human blood?

(1) DNA

(2) Plasma

(3) RBC

(4) Platelets

Ans:-1

4.Without which of the following organs a human being can work?

(1) Teeth

(2) Tonsils

(3) Liver

(4) Skin

Ans:-2

5. Which of the following will show correct standard time of Hong

Kong in the context of Indian Standard Time (1ST) ?

(1) IST – 2.30 hours

(2)IST + 8 hours

(3)IST – 10 hours

(4) IST + 2.30 hours

Ans:-2

6. Noise of sound is measured in

(1) Decibel

(2) Pascal

(3) Light year

{4) Astronomical units

Ans:-1

7. On Fahrenheit scale, 98.6°F is equivalent to — on Celsius scale.

(1)37°

(2) 54.7°

(3)61°

(4)64°

Ans:-1

8. A speed of 15 feet/second is equivalent to

(1) 45.45 m/sec.

(2) 49.2 m/Sec.

(3) 4.95 m/sec.

(4) 4.57 rm/sec.

Ans:-4

9. The pH of the juice of lemon is:

(1)9

(2)0

(3)2.4

(4)7

Ans:-3

10. Yuri Gaggin is related to

(1) Space exploration

(2) Politics

(3) Sports

(4) Pure science

Ans:-1

11. Which of the following planets takes maximum time in the revolution of the sun?

(1) Pluto

(2) Mercury

(3) Venus

(4) Jupiter

Ans:-1

12. What is the value of escape velocity from the surface  of the earth?

(1) 25 km/sec.

(2) 1 km/sec.

(3) 5 km/sec.

(4) 11km/sec.

Ans:-4

13 In the film Gandhi’ of Richard Attenborou who played Gandhi?

(1) Girish Karnad

(2) Ben Kingsley

(3) Nasiruddin Sah

(4) Riciard Gere

Ans:-2

14.Which of the following companies is related to power-generation?

(l) BPCL

(2)NTPC

(3) RITES

(4) NTC

Ans:-2

15.Which of the following states does not touch the boundary of Chhattisgarh state?

(1)Orissa .

(2) Andhra Pradesh

(3) West Bengal

(4) Maharashtra

Ans:-3

16. Which of the following cities is farthest from Ahmedabad?

(1) Vishakhapatnam.

(2) Panaji.

(3) Aizol.

(4) Kolkata.

Ans:-3

17. Identify the Indian state from the following information.

(i) The capital of state-is a famous hill-station

(ii) The Khasi community inhabits there

(1) Nagaland

(2) Meghalaya

(3) Himachal Pradesh

(4) Mizoram.

Ans:-2

18. Identify the place on the basis of following information.

(i) It was under Portugal control

(ii) It is situated near veraval port

(1) Lakshadwip

(2) Daman

(3) Diu

(4) Goa

Ans:-1

19. In which state are the Aravalli  Ranges located?

(1)Rajasthan

(2) Himachal Pradesh

(3) Orissa

(4 )Maharashtra

Ans:-1

20. Which of the following countries is not a member of SAARC?

(1) Pakistan

(2) Nepal

(3) Bhutan

(4) Thailand

Ans:-4

221 comments to Sub Inspector of Police SI Examination Model GK Paper

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>