Flipkart.com

ugc net home science sample question paper

For more please visit parikshaa

ugc net home science sample question paper
jrf ugc net question papers of home science
solved sample papers of net Home scince
UGC NET Exam Papers home science

1. Children begin to display the evidence of a true separation attachment bond through separation anxiety at around
(a) birth
(b) 4-6 months
(c) 6—8 months
(d) 8—10 months

Ans: d

2. Which of the following is usually associated with internalizing problems?
(a) Loneliness
(b) Victimization
(c) Anxiety
(d) All of the above

Ans: d

3. Which of these terms represent the moral branch of our functioning?
(a) Id
(b) Superego
(c) Ego
(d) Alter ego

Ans: a

4. What is a Freudian slip?
(a) A nightdress
(b) An expression of unconscious desire
(c) A mistake made during analysis
(d) An unconscious expression of a person stuck at the anal stage

Ans: b

5. Anxiety disorders used to be classified as
(a) neuroses
(b) psychoses
(c) V mood disorders
(d) hysteria

Ans: a

6. Which of the following is an obsession?
(a) Persistent doubts about whether the stove was turned off that morning
(b) Persistent checking for one of the keys
(c) Persistent hand, washing
(d) Persistent singing

Ans: c

7. A critical period for language acquisition refers to:
(a) The period for transition between 1 and 2 word utterances
(b) The time in one’s childhood in which language must develop if it is to be fully learned
(c) The period that isolated children spend by themselves before someone begins to teach them language
(d) The period from 6-10 years of age during which certain complex aspects of syntax are learned

Ans: d

8. Syntax refers to
(a) the meaning of words
(b) the sounds of words
(c) the rules by which words are combined
(d) the symbols used to designate words

Ans: c

9. Men and women show equal levels of aggression
(a) when they are provoked
(b) when they believe they are not being observed
(c) when, the form of aggression is indirect
(d) when they display emotional aggression

Ans: a

10. Nonverbal cues are most likely to indicators of:
(a) traits
(b) needs
(c) temporary moods
(d) gait

Ans: a

11. Which of the following oils is saturated fat (bad for your cholesterol count)?
(a) Olive oil
(b) Palm oil/ coconut oil
(c) Peanut oil
(d) Olive oil/Canola oil

Ans: b

12. The. tendency to assume that there is a greater similarity among members of the out groups than members of in-groups is called:
(a) out-group homogeneity
(b) in-group homogeneity
(c) out-group heterogeneity
(d) in-group heterogeneity

Ans: a

13. Women over 50 should consume
(a) 1,500 milligrams of calcium/day
(b) six glasses of non-fat milk/day
(c) three Tums/Oscal tablets/day
(d) any of the above

Ans: d

14. Too much sodium in your diet can cause
(a) increased blood pressure
(b) increased blood volume causing your heart to work harder
(c) retention of fluid
(d) all of the above

Ans: d

15. What is the largest number of cups of caffeinated coffee that should be consumed per day?
(a) One Cup
(b) Two Cups
(c) Three Cups
(d) Four Cups

Ans: b

16. Aerobic exercise must be sustained exercise (no stopping and starting) lasting at least
(a) 5 minutes
(b) 10 minutes
(c) 20 minutes
(d) 60 minutes

Ans: c

17. The major cause of high blood pressure is
(a) a kidney abnormality
(b) an enlarged heart
(c) a defect in the aorta
(d) unknown

Ans: a

18. A common symptom of high blood pressure is
(a) headache
(b) dizziness
(c) rapid heartbeat
(d) all of the above

Ans: d

19. The biggest risk factor for sudden cardiac arrest death is
(a) high Blood Pressure smoking
(b) smoking
(c) high blood cholesterol
(d) physical Inactivity

Ans: a

20. High blood pressure
(a) increases the heart’s workload
(b) causes the heart to enlarge and weaken over time
(c) increases the risk of stroke, heart attack, kidney failure and congestive heart failure
(d) all the above

Ans: d

21. Most cholesterol is produced by
(a) kidneys
(b) spleen
(c) liver
(d) pancreas

Ans: c

22. A healthy person over 35 years of age should have their blood cholesterol checked
(a) every year
(b) every 2 years
(c) every 3 years
(d) every 4 years

Ans: a

23 High blood cholesterol is a risk factor for
(a) atherosclerosis (clogged arteries)
(b) stroke
(c) heart attack
(d) all the above

Ans: d

24. What is the most important drink to have everyday?
(a) Milk
(b) Water
(c) Gatorade
(d) Tea

Ans: a

25. The highest risk factor for stroke is
(a) high red blood cell count
(b) smoking
(c) high blood pressure
(d) heart disease

Ans: c

26. Why are green vegetables so important?
(a) They look good in salads
(b) They keep your teeth shiny
(c) They have lots of vitamins and minerals
(d) None of these

Ans: c

27. You should always try to avoid too much of which food?
(a) Peanuts
(b) Candy
(c) Apples
(d) None

Ans: b

28. How many servings of the bread/cereal group should you eat each day?
(a) 1-3
(b) 4-8
(c) 6-11
(d) 12-15

Ans: b

29. How many eggs does it take to fulfill one serving of meat?
(a) 1
(b) 1-2
(c) 2-3
(d) 4-5

Ans: c

30. Why should you eat many different types of fruits?
(a) They make a fruit salad in your stomach
(b) Eating the same fruits gets boring
(c) Each contain certain nutrients that are important
(d) None of these

Ans: c

31. How much should you-exercise everyday?
(a) 10 minutes
(b) 30 minutes
(c) 60 minute
(d) 90 minutes

Ans: b

32. Exercise burns
(a) protein
(b) calories
(c) nutrients
(d) Vitamins

Ans: b

33. The earliest signs of skin cancer are:
(a) the development of actinic keratoses
(b) the development of a purp1e rash
(c) a bad sunburn
(d) all of the above

Ans: b

34. Which of the following factors is considered a risk factor for cervical cancer?
(a) Having sex at an early age
(b) Having multiple sexual partners
(c) Smoking cigarettes
(d) All of the above

Ans: d

35 What percentage of women of childbearing age does premenstrual syndrome effect?
(a) Less than 10%
(b) 10-20% 30-40%
(c) 40-50%
(d) More than 50%

Ans: b

3. Which of the following affects your risk of osteoporosis?
(a) Calcium intake
(b) Smoking
(c) Eating disorder
(d) All of the above

Ans: d

37. Which of the following diseases is classified as an autoimmune disease?
(a) Hypothyroidism
(b) Rheumatoid Arthritis
(c) Multiple Sclerosis
(d) Psoriasis

Ans: b

38. Sugar contributes to tooth decay because
(a) sugar directly attacks tooth enamel
(b) sugar combines with salivary proteins to create a harden layer of film over tooth surfaces
(c) sugar is converted by bacteria into acid Which attacks tooth surfaces
(d) sugar mechanically abrades tooth surf aces

Ans: c

39. The major cause of chronic bad breath is
(a) creation of sulphur gases by bacteria which feed on residual food particles
(b) eating of foods like onions, cabbage, and garlic
(c) Lack of fats in diet
(d) the chemical interaction of food with certain salivary proteins

Ans: a

40. Which one of the following can be a factor in causing bad breath?
(a) Dry mouth
(b) Dieting
(c) Hormone fluctuations
(d) All of the above

Ans: d

41. To which part of the term ‘brachial’ refer?
(a) To the stomach
(b) To the heart
(c) To the arms
(d) To the eyes

Ans: c

42. The two most important dental health habits are?
(a) brushing twice daily and rinsing with mouthwash after each brushing
(b) brushing after every meal and using a water pick device daily
(c) brushing twice daily and flossing once a day
(d) flossing every day and rinsing with mouthwash after each floss

Ans: a

43. The reason we brush our teeth is
(a) to remove bacteria from tooth surfaces
(b) to remove food particles from tooth surfaces
(c) both a and b
(d) neither a and b

Ans: c

44. When a man gains weight, he tends to accumulate fat
(a) In the hips and buttocks
(b) Around the waist
(c) In the arms, legs and face
(d) All of the above

Ans: b

45. Which of the following may be the best way to help lower your risk of prostate cancer?
(a) Take vitamin E supplements
(b) Eat a healthy diet, rich with fruits, vegetables and whole grains.
(c) Drink green tea twice a day.
(d) Eat tomatoes or tomato products daily.

Ans: b

46. Where in the body is the labyrinth?
(a) Ear
(b) Throat
(c) Eye
(d) Leg

Ans: a

47. Is a hot or warm shower better for dry skin?
(a) Hot
(b) Warm
(c) Both a and b
(d) None of these

Ans: b

48. What are the two best ways to prevent osteoporosis without hormone replacement?
(a) Calcium or calcium supplements and weight-bearing exercise
(b) Protein and aerobic exercise
(c) Both of these
(d) None of these

Ans: a

49. What hormone protects women against bone loss?
(a) Testosterone
(b) Estrogen
(c) Chemeosorogen
(d) All of these

Ans: b

50. Cobalamin is more commonly known as
(a) vitamin C
(b) vitamin B12
(c) vitamin A
(d) None of these

Ans: b

2 comments to ugc net home science sample question paper

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>