Flipkart.com

UPSC solved commerce questions Commerce Multiple Choice Questions for UPSC Civil Services

For more please visit parikshaa

UPSC solved commerce questions
COMMERCE Civil Services (Commerce) solved paper
Commerce Practice Paper For Civil Service Examination (UPSC) SOLVED
Commerce Multiple Choice Questions for UPSC Civil Services
1. Physical verification of fixed assets is the primary responsibility of the:
(a) auditor
(b) management
(c) government
(d) shareholders
Ans. (b)

2. Auditing Standards differ from auditing procedures in that the procedures relate to:
(a) measures of performance
(b) audit principles
(c) acts to be performed
(d) audit judgments
Ans. (c)

3. What is the correct sequence of the following assignments?
1. Internal control
2. Test check
3. Internal check
4. Statutory audit
Select the correct answer using the codes given
below:
Codes
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 3. 1, 2, 4
(d) 4, 3, 2, 1
Ans. (c)

4. Statutory auditor of a company in the case of a casual vacancy may be appointed by the:
(a) Board of Directors
(b) Managing Director
(c) Extraordinary General meeting
(d) Government concerned
Ans. (a)

5. Which of the following are included in the ‘Statutory Books’ for the purpose of company audit ?
1. Register of charges
2. Minutes Books for the Board meetings
3. Articles of Association
4. Minutes Book for the shareholder’s meeting
5. Register of members
6. Memorandum of Association
Select the correct answer using the codes given
below:
Codes:
(a) 1, 2, 4 and 5
(b) 2, 3, 4 and 6
(c) 1, 3, 5 and 6
(d) 2, 3, 5 and 6
Ans. (b)

6. Consider the following statements:
A statutory auditor of a public limited company claims that he has the following legal rights in relation to his duties:

1. Right to refuse to make a report
2. Right of access to books of accounts and registers
3. Right to seek explanation from directors and officers -
4. Right to make statement in the general meeting
Of the above statements:
(a) 1, 2, and 3 are correct
(b) 1, 2 and 4 are correct
(c) 1, 3, and 4 are correct
(d) 2, 3 and 4 are correct
Ans. (d)

7 Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Duties of auditors 1. Access to Books of company
B. Rights of auditors 2. Penalty for non-compliance with sections 227 to 229
C. Liabilities of auditors 3. Company in general meeting
D. Removal of auditors 4. To make a report.
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 4 1
Ans. (a)

8, Consider the following functions of a stock exchange:
1. Providing a ready market for securities
2. Helping capital formation
3. Regulating the capital structure of a company
4. Regulating the public deposits with companies
Of the above functions:
(a) 1, 2, 3 and 4 are correct
(b) 1, 2, and 3 are correct
(c) 1 and 2 are correct
(d) none is correct
Ans. (c)

9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II
A. Minimum issued capital for being 1. One crore
listed on a stock exchange
B. Exemption from the consent of controller 2. Three crores
of capital issues for issue of shares
C. Amount payable on shares to be called only 3. Issued capital of less than
in installments and not in one stroke Rs. 3 crores

D Listing in OTC exchange 4. Issued capital of Rs.50 crores
and above
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 4 2
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 1 2
Ans. (a)

10. In stock exchange operations, when the speculator buys the right to sell a certain number of shares on an agreed amount at a specified time it is known as:
(a) no option
(b) put option
(c) cal option
(d) double option
Ans. (b)

11. The jurisdiction of the M.R.T.P. commission with respect to monopolistic trade practices is not exercisable opon/under:
(a) a reference made to it by the Central Government
(b) an application made to it by the Director General
(c) its own knowledge or information
(d) any of the abovementioned circumstances.
Ans. (c)

12. Complete consolidation as a class of business
combination may include:
(a) mergers and amalgamations
(b) pools and cartels
(c) trusts and holding companies
(d) trade associations and chambers of commerce
Ans. (a)

13. Modernization of industries can be achieved by:
(a) ensuring proper enforcement of the provisions of BIFR Act
(b) permitting PSUs to disinvest
(c) strictly implementing the provisions of industrial (Development and Regulation) Act, 1957
(d) creating consciousness among the industrialists about the need for modernization
Ans. (d)

14. Which one of the following statements is not correct?
(a) The preamble to the Industrial Development and Regulation/Act, 1951 is to provide for the development and regulation of certain industries
(b) The Central Government has the power to add any new undertakings to the first schedule
(c) Regulation of industries specified in the first schedule to the Act is sought to be achieved by means of:
(i) regulation of existing industrial undertakings,
(ii) licensing of new industrial undertakings and
(iii) licensing for producing new articles
(d) The new industrial policy was announced by the government on July 24, 1991
Ans. (a)

15. Which of the following conditions must be satisfied in a claim for loss by fire?
1. There must be actual fire.
2. Fire must be accidental.
3. Cause of fire must be ascertainable.
4. The goods must have been destroyed, not damaged by fire.
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans. (a)

16. A mixed marine policy means:
(a) combination of fire and marine losses coverage
(b)combination of voyage and time policies
(c) combination of all types of risk on the sea
(d) combination of export credit insurance and marine insurance
Ans. (b)

17. A building worth five lakhs of rupees is insured for one lakh rupees. There is an average clause in the policy. A portion of the building valued one lakh of rupees is destroyed by fire. The owner can claim and recover:
(a) one lakh rupees
(b) twenty thousand rupees minus the sale of proceeds of the debris
(c) five lakh rupees
(d) one lakh rupees minus the sale of proceeds of the debris
Ans. (b)

18. Every person has insurable interest in his own life up to:
(a) a maximum of Rs. 5,00,000
(b) twenty times his net salary drawn
(c) an unlimited extent provided the premium payable does not exceed 20% of his sales salary
(d) an unlimited extent
Ans. (d)

19. Plate-Glass is typical type of accident insurance and it is mainly applicable to
(a) personal accident
(b) motor cars
(c) retail trade
(d) house burglary
Ans. (d)

20. ‘Doctrine of Subrogation’ is used in:
(a) Life Insurance
(b) Fire Insurance
(c) Marine Insurance; Fire Insurance
(d) Joint Life Insurance
Ans. (c)

21. Consider the following statements:
The Exim Bank plays an active role in boosting exports in:
1. civil construction contract abroad
2. providing long term finance for export of capital goods
3. providing short term finance for import of capita! goods
4. providing short term finance for export of quality goods
Of the above statements:
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1 and 4 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 3 and 4 are correct
Ans. (d)

22. Which one of the following is not in vogue now?
(a) REP Licenses
(b) Advance Licenses
(c) Special import Licenses
(d) Custom permit
Ans. (a)

23. Which of the following items are not considered to be export promotion measures?
1. Quota certificate
2. Cash compensatory assistance
3. System of exchange control
4. Marketing development fund
Select the correct answer from the codes given below:
(a) l and 3
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4
Ans. (a)

24. ‘Bill of lading’ is issued by:
(a) Indian commercial banks
(b) Foreign banks
(c) shipping company
(d) exporters
Ans. (c)

25. Which one of the following defines Co-ordination?
(a) Actuating force which inspires a person to put his best for the fulfillment of a task
(b) Orderly arrangement of group effort to provide unity of action in the pursuit of a common purpose
(c) Process of transmitting information from one person to another or from one unit to another
(4) Process of determining what is to be accomplished and what has been accomplished and if necessary applying corrective measures
Ans. (b)

26. Consider the following basic steps involved in the process of control:
1. Identifying the strategic control points
2. Establishing the standards
3. Measuring performance against standards
4. Correcting deviations from the standards
The correct sequence of the above steps in the process of control is:
(a) 1,4,3,2
(b) 4,3,2,1
(c) 2,1,4,3
(d) 2,3,1,4
Ans. (d)

27 Effective direction does not depend on the:
(a) communication process
(b) forces at the subordinate level
(c) ability of the manager
(d) deployment of human resources
Ans. (d)

28. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List -I List -II
(Management Thinkers) (Contribution/work)
A. Elton Mayo 1. Importance of integrating the company’s and employees’ goal
B. Frederick W.Taylor 2. Social Problems of Industrial civilization
C. Henri Fayol 3 .General and industrial management
D. Mary Parker Follet 4. Principles of Scientific Management
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 4 3 2 1
(c) 2 4 3 1
(d) 3 4 1 2
Ans. (c)

29, An organization structure is effective if it enables individuals to contribute to the objectives of the enterprise. This is known as.:
(a) scalar principle
(b) principle of functional definition
(c) principle of unity of objectives
(d) None of the above
Ans. (c)

30. Which one of the following orders indicates the correct logical order of managerial functions?
(a) Organizing, planning, directing, staffing, coordination and control
(b) Planning, Organizing, Staffing, Directing, coordination and control
(c) Planning, directing, organizing, staffing, control and coordination
(d) Organizing, planning, staffing, directing, control and coordination
Ans. (b)

31. Which one of the following pairs is Not correctly matched?
(a) Value of any security : The real value of any security is determined by the prior rights to the return of income.
(b) Debenture : It possesses maximum safety and normally offers regular and fixed income.
(c) Preference share : It offers reasonable safety as well as regular and fixed income by way of dividend.
(d) Equity share: It invites speculative tendency among the investors. There is risk of loss in such a share.
Ans. (a)

32. Which one of the following formulae is used to calculate ‘Cross Relationship’ under span of control?
(a) n {n- 1}
(b) n {2n -1}/ n
(c) n {2n+n-1}/n
(d) None of the above
Ans. (a)

33. V.A. Graiounasi has identified three sets of superior subordinate relationship, which are Direct single relationship, Direct Group relationship and Cross relationship.
Now if there are two, three, four and five subordinates respectively under one superior then in this context which one of the following pairs is correctly matched?

Number of the subordinates Total number of relationship
(a) 2 8
(b) 3 18
(c) 4 48
(d) 5 98
Ans. (b)

34. The main difference between delegation and decentralization is that:
(a) delegation refers primarily to transfer of authority from one individual to another while decentralization refers to systematic delegation of authority to all units in an organization
(b) delegation of authority can take place without decentralization whereas there cannot be decentralization without delegation of authority
(c) delegation represents sharing of excessive burden of key managerial personnel while decentralization refers to division of top managerial operations
(d) delegation may take place due to administrative, technical and routine reasons while decentralization involves deliberate action for the smooth functioning of the organization.
Ans. (a)

35. Management by exception introduces:
(a) selective, responsibility oriented reporting
(b) reporting of significant variances
(c) requirements of full reports on performance
(d) computation of actuals in different spheres of performance
Ans. (b)

36. Consider the following office equipments used in various offices:
1. Fax
2. Typewriter
3. Dictaphone
4. Letter opener
The correct order in which they are used is;
(a) 1,2,3,4
(b) 4,3,2,1
(c) 2,4,3,1
(d) 3,2,4,1
Ans; (b)

37. Consider the following four steps of purchasing office supplies:
1. Obtain quotation from vendors
2. Fill out quotation forms indicating requirements
3. Send forms to prospective vendors
4. Catalogue respective quotations
The correct sequence of the above steps is:
(a) 1,2,3,4
(b) 2,4,3,1
(c) 3,2,1,4
(d) 2,3,1,4
Ans. (d)

38. A public limited Company may in the general meeting, resolve to capitalize any part of the amount standing to the credit of any of its reserve accounts, upon the recommendation of the:
(a) Managing Director
(b) Board of Directors
(c) Financial Advisers
(d) shareholders
Ans. (b)

39. According to the Companies Act, 1956, a private company must have at least:
(a) seven directors
(b) three directors
(c) two directors
(d) one director
Ans. (c)

40. An enterprise incorporated by a Special Act of Parliament on the State Legislature intending to carry on some business of national importance is called:
(a) public company
(b) statutory corporation
(c) registered company
(d) registered statutory company
Ans. (b)

41. Which one of the following statements in respect of a public limited company is correct?
(a) Those are no legal restrictions on allotment of shares
(b) The convent of directors an their contract to purchase qualification shares, if any, required must be filed
(c) Directors need not retire by rotation every year
(d) There are legal restrictions on remuneration of Directors
Ans. (b)

42. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Company Issue) (Company Document)
A. Affirmation of compliance with 1. Certificate of incorporation
the registration formalities
B. Classes of shares into which 2. Statutory declaration
shake capital is divided
C. Rules for forfeiture of shares 3. Memorandum of Association
D. Name and address of the company 4. Articles of association
auditor
5. Prospectus

Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 5
(b) 5 4 3 1
(c) 2 3 4 5
(d) 4 1 5 2
Ans. (c)

43. A special resolution for the alternation of the objects clause of the Memorandum of Association of a company having been passed, the alteration is to be confirmed by the:
(a) court concerned
(b) Central Government
(c) Company Law Board
(d) creditors of the Company
Ans. (c)

44. The last page of the record of proceedings of each meeting in minutes book shall be dated and signed by the Chairman of the same meeting within a period of 30 days of the conclusion of the meeting or in the event of death or inability of the Chairman within that period by:
(a) the managing Director
(b) a Director
(c) a Director duly authorized by the Board for that purpose
(d) The secretary
Ans. (c)

45. Which of the following statements are correct?
1. Minutes are not required to be read at a sub general meeting.
2. Confirmation of Minutes is not an item of agenda in general meeting.
3. The chairman may disallow any matter which in his opinion is detrimental to the interests of the company from being included in the minutes.
4. Members cannot obtain copies of minutes through they can inspect them during business hours.
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 2 and 3
(b) l, 2and 3
(c) l, 3 and 4
(d) 2, and 4
Ans. (b)

46. The agenda of the first Board Meeting of a limited company generally consists of the following items:
1. Election of chairman
2. Approval of draft prospectus
3. Appointment of officers, viz., The secretary, the manager and the accountant
4. Incorporation of the company and the legal advisor to report on the same
The correct order in which the above items of the agenda usually appear is:
(a) 1,2,3,4
(b) 4,3,2,1
(c) 3,4,1,2
(d) 4,1,3,2
Ans. (d)

47. According to Sec. 2 (45) of the Companies Act (as amended in 1974), a Company Secretary must possess the qualifications prescribed from time
time by the:
(a) Company Law Board
(b) Central Government
(c) Registrar of Companies
(d) Parliament
Ans. (b)

48. The Company Secretary files ‘copies of resolutions passed in an Extraordinary General Meeting with the Registrar of Companies under section:
(a) 173
(b) 192
(c) 193
(d) 2.8
Ans. (b)

49. The first annual general meeting of company must be held within:
(a) one month from the date of its incorporation
(b) six months from the date of its incorporation
(c) 12 months from the date of its incorporation
(d) 18 months from the date of its incorporation
Ans.(c)

50. Which one the following statements relating to a company secretary are not correct?
(a) He is not likely to perform duties towards shareholders
(b) He is the mouthpiece of the Board of directors
(c) He may be considered to be the head of the administrative section of a company
(d) He is to arrange for Board meetings
Ans. (a)

8 comments to UPSC solved commerce questions Commerce Multiple Choice Questions for UPSC Civil Services

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>