Flipkart.com

uttarakhand gk uttaranchal general knowledge

For more please visit parikshaa

uttarakhand gk  uttaranchal general knowledge
Uttaranchal Objective General Knowledge solved Questions
MCQ Quiz Uttaranchal general awareness

1. ‘Thangla Pass’ is situated in which district?
(A)Chamoli
(B)Pithoragarh
(C)Uttarkashi
(D)Almora

2. Rajjat is celebrated in a gap of how many years?
(A)06 years
(B)10 years
(C)12 years
(D)05 years

3. Where is ‘Khatling glacier’situated?
(A)Pithoragarhuctistrict
(B)Tehri district
(C)Chalnoli district
(D)Uttarkashi district

4. How many district share boundary with Nainital?
(A)05
(B)04
(C)06
(D)03

S. Who was the youngest soldier who got ‘Victoria Cross’ award
in Uttarakhand?
(A)Gabar Singh Negi
(B)Darmiyan Singh N’
(C)Chandra Singh Ga
(D)Madho Singh Bhandari

6.How many deemed, State,Central universities were working till 2009 in Uttarakhand?
(A) 08
(B) 10
(C) 09
(D) 15

7. In which district of Uttarakhand,Lakha Mandal is situated?
(A)Dehradun
(B)Rudraprayag
(C)Nainital
(D)Uttarkashi

8. Which of the following is not a Tribe of Uttarakhand?
(A) Bhotia
(B) Than
(C)Boksa
(D) Naga
9. Where is the ‘Central Building Research Institute’ situated?
(A) Haridwar
(B) Dehradun
(C) Tehri
(D) Roorkee

10. Who were Kaluwa and Bija Singh?
(A) Freedom fighters
(B) Traders
(C)Painters
(D) Players

11.Which river in Uttarakhand is named as ‘Rathwahini’?
(A) Nayar
(B) Pinder
(C) Ramganga
(D) Sarayu

12.When did the famous ‘Gauchar’ fair begin?
(A) 1930
(B) 1951
(C) 1961
(D) 1943

13. Why did the place ‘Malpa’ came into light?
(A)Tourist place
(B) Land slide
(C) Trade
(D) Sports

14.When and by whom was Uttaranchal Development Council formed?
(A)May 30-31, 1982 by Dr. D. D. Pant
(B) August 15, 1958 by Govind Ballabh Pant
(C) May 30-31, 1988 by Soban Singh Jina
(D0) November 9, 2000 by Nityanand Swami

15. To which Wadia Institute of Dehradun is related?
(A) Music
(B) Geology
(C) Archaeology
(D) Engineering

16. Which of the following is not properly matched?
(A) Chandi Prasad Bhatt— Environment
(B) Bachhendri Pal— Mountaineering
(C) Jaspal Rana — Literature
(D) B. C. Khanduri — Politics

17. Who among the following is called the ‘Gandhi’ of Uttarakhand?
(A)Sunder Lal Bahuguna
(B)Indramani Badoni
(C)Chandi Prasad Bhatt
(D) Hemwati Nandan Bahuguna

18.Who established the ‘Santikunj’in Haridwar?
(A)Swami Ramteertha
(B)Swami Sahajanand
(C)Pt. Sri Ram Shanna
(D) Vivekanand

19. Who was the founder of Katorie’s dynasty
(A) Basant Dev
(B) Nimber Dev
(C) Lakhan Pal Dev
(D) Subhik Raj Dev

20.Who made Garhwal Painting?
(A) Mukundilal
(B)Gumani Pant
(C)Maula Ram
(D)Vishvambhar Datt Chandola

21. When did H.N.B. Garwal University get the status of Central University?
(A) January 15, 2009
(B) August 15, 2009
(C) March 15, 2009
(0) January 26, 2009

22. Where did Mahatma Gandhiwrote ‘Anashakti Yoga Tika’?
(A)Kausani
(B)Almora
(C) Haridwar
(D) Pauri

23. Who is known as hero of
Peshawar incident?
(A) Keshar Singh Rawat
(B)Veer Chandra Singh Garhwali
(C) Harak Singh Rawat
(D) Narayan Singh Gousai

24. When did Martyr ‘Shri Dev Suman’ die?
(A) July 24, 1943
(B) July22, 1944
(C) July 24, 1944
(D) July 25, 1944

25. Who led the Chipko Movement?
(A) Gaura Devi
(B) Sarala Behan
(C) Radha Bhatt
(D) Teelu Rauteli

26. From which year ‘Almora Akhbar’ published?
(A)1871
(B) 1771
(C)1971
(D) 1870

27. Vishnugarh Pipalkoti Hydel Power Project is being developed on one amongst the following rivers?
(A) Ganga
(B)Alaknanda
(C)Yamuna
(D)Sabarmati

28. The biggest hydroelectric project of Uttarakhand is?
(A) Kotli Bhel Hydroelectric Project
(B) Vishnu Prayag Hydroelectric Project
(C) Tehri Hydroelectric Project
(D) Maneri Bhali Hydroelectric Project

Answers:

1 C
2 C
3 B
4 B
5 A
6 D
7 A
8 D
9 D
10 A
11 C
12 D
13 B
14 C
15 B
16 C
17 B
18 C
19 A
20 C
21 A
22 A
23 B
24 D
25 A
26 A
27 B
28 C

38 comments to uttarakhand gk uttaranchal general knowledge

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>