Flipkart.com

zoology quiz questions and answers

For more please visit parikshaa

zoology quiz questions and answers
free quiz questions and answers zoology
zoology Quiz Objective Questions with Answers
1. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
A. Pithecanthropus pekinensis 1. Pliocene monkey with many homonids
characters; dental formula typically anthropoid
and the proportions of teeth similar to man rather
than to the great apes
B. Australopithecus africanus 2. Represented by only a perfect lower jaw with
dentition; the jaw is massive and human in
general nature, except that it lacks a chin; the teeth
are quite human
C. Oreopithecus bambolii 3. Moderate stature, erect posture, retreating
forehead; teeth large and chin absent; knew use of fire
D. Homo heidelbergeneis 4. Erect posture, brain sizes comparable to that of
anththropoid apes; know use of fire
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 1 2
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1
Ans. (a)

2. Fossil homonids of the genus Australopithecus have been recovered mainly from
(a) Southern and Eastern Africa
(b) Southern Australia
(c) Siwalik hills of Northern India
(d) Regions close to Beijing in China
Ans. (a)

3. Which one of the following could not be explained by the Darwin’s natural selection theory?
(a) Presence of Tasmanian wolf only in Tasmania having become extinct from the Australian mainland
(b) Giraffe has long neck and long legs
(c) Retention of characters of no use or vestigial organs
(d) In a forest, numerous young trees grow below the parent trees but many of them perish
Ans. (c)

4. Match list-I (theories of evolution/inheritance) with list-II (proposed by) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Theories of evolution/inheritance) (Proposed by)
A. Catastrophism 1.Cuvier
B. Inheritance of acquired characters 2. Lamarck
C. Performation 3. Bonnet
D. Pangenesis 4. Darwin
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans. (a)

5. Which one of the following is not a vestigial structure in Homo sapiens?
(a) Epiglottis
(b) Pelica semilunaris
(c) Third molar
(d) Pyramidalies muscle
Ans. (a)

6. Choose the correct sequence of evolutionary events in one form of allopatric speciation, using the codes given below.
1. geographical isolation
2. ecological isolation
3. increased pre-mating reproductive isolation
4. increased genetic divergence
5. selection completed
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 5
(b) 1 4 3 5
(c) 3 2 4 5
(d) 1 2 3 5
Ans. (b)

7. Evolution of unique groups of mammals in South America, Africa and Australia is an evidence for
(a) crustal movement
(b) continental drift
(c) glaciation
(d) geographical juxtaposition
Ans. (b)

8. Consider the following statements
The Holarctic region includes the sub regions:
(i) Palearctic
(ii) Nearctic
(iii) Antarctic
(iv) Ethiopean
Which of the above statements are correct?
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) iii and iv
(d) i and iv
Ans. (a)

9. The late Mesozoic era (the Cretaceous period) was characterized by
(a) rise of dinosaurs, rise of toothed birds and rise of flowering plants
(b) extreme specialization of reptiles, extinction of great reptiles and extinction of toothed birds
(c) rise of archaic mammals, rise of dinosaurs and appearance of first toothed birds
(d) extinction of archaic mammals, rise of birds and appearance of first dinosaurs
Ans. (c)

10. The cranial capacity of which one of the following, prehistoric, humans were almost the same as that of the modern man?
(a) Neanderthal man
(b) Peking man
(c) Java ape man
(d) Australopithecus man
Ans. (a)

11. Wallace’s line passes between
(a) Sumatra and Java
(b) Borneo and Celebes
(c) Timor and New Guinea
(d) Bali and Lombok
Ans. (b)

12. The earliest known jawless fossil vertebrates with heavy armour or dermal plates are collectively called the
(a) Placoderms
(b) Ostracoderms
(c) Acanthodii
(d) Arthrodera
Ans. (b)

13. The important contribution of Miller and Urey in the field of the origin of life is the finding that
(a) organisms can originate from preexisting forms
(b) life on earth, as we know today originated extra terrestrially
(c) viruses are not the ancestors of other primitive organisms
(d) organic compounds can be formed without the intervention of living organisms
Ans. (d)

14. Discontinuous distribution is exhibited by
(a) dipnoi, rodents and tapirs
(b) gymnophiona, passerine binds and king crabs
(c) gymnophiona, dipnoi and marsupials
(d) king crabs, marsupials and giraffe
Ans. (a)

15. Match list-I (common names of hominids) with list-II (generic names of hominids) and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
Common names of hominids Generic names of hominids
(a) African ape man 1. Sinanthropus
(b) Java ape man 2. Pithecanthropus
(c) Peking man 3. Homo
(d) Neanderthal man 4. Astralopithecus
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 1 2
(c) 1 2 4 3
(d) 4 2 1 3
Ans. (d)

16. Consider the following statements
The main objection (s) to the concept of species based upon gene flow between related populations (biological species is/are)
1. it is not applicable to many species of Protozoa and lower Metazoa and plants which reproduce asexually or parthenogenetically.
2. the occurrence of organisms in which sub-specific or specific status is disputed.
3. the occurrence of immense variety (breeds) of animals (e.g., dog, horse and chicken) produced by artificial selection.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) l and 2
(d) 3 only
Ans. (c)

17. Which of the following groups of animals studied by Darwin in his visit to Galapagos, led him to advance his theory of evolution?
(a) Flightless birds, giant iguana lizard and cave-dwelling fishes
(b) Finches, giant land tortoises and cave-dwelling newts etc.
(c) Giant land tortoises, armadillos and opossums
(d) Finches, giant iguana lizard and giant land tortoises
Ans. (b)

18. Even though the continents of North America and South America are connected with each other by Panamanian (Central American) land bridge, there are marked differences in the fauna (especially mammals) between the two continents. This is because
(a) the Panamanian land bridge was covered by thick forests during most of the tertiary times which formed a formidable barrier for the exchange of fauna
(b) the mountain ranges in the Panamanian land bridge served as a barrier for the exchange of fauna.
(c) the South American continent remained isolated from the Northern continent during much of tertiary times and the Panamanian land bridge emerged only at the dose of the Pliocene period
(d) during most of the tertiary times the Central American region consisted of swamps which discouraged the exchange of fauna
Ans. (b)

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Lion, tiger and giraffe : Ethiopian region
(b) Marsupial, armadillo and sloth : Neotropical region
(c) Elephant, orangutan and tarsier : Oriental region
(d) Opossum, lynx and Caribou : Nearctic region
Ans. (d)

20. Match list-I (names of fossil ape-men) with list-II (associated cultures) and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Names of fossil ape—men) (Associated cultures)
A. Java man 1. Mousterian culture
B. Cro-Magnon man 2. Neo-lithic culture
C. Oldest Egyptian man 3. Upper Paleolithic culture
D. Neanderthal man 4. Lower Paleolithic culture
Codes:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans. (d)
21. Which one of the following is the correct sequence of the evolution of modern man?
(a) Pithecanthropus, Sinanthropus Neanderthal man, Homo sapiens, Cro-Magnon man
(b) Pithecanthropus, Sinanthropus, Neanderthal man, Cro-Magnon man, Homo sapiens
(c) Cro-Magnon man, Neanderthal man, Pithecanthropus, Sinanthropus, Homo sapiens
(d) Ramapithecus. Cro-Magnon man, Pithecanthropus, Neanderthal man, Homo sapiens
Ans. (b)
22. The only ape found in India is distributed in
(a) Western Ghats
(b) Western Himalayas
(c) Eastern coast of peninsular India
(d) North Eastern Indias
Ans. (a)

22. Which of the following are homologous organs?
(a) Wings of birds, flippers of whales and forearms of man
(b) Wings of butterfly, pterygium of flying squirrel and fins of flying fishes
(c) Tails of snake, scorpion and wall lizard
(d) Lungs of rabbit, trachea of cockroach and book lungs of scorpion
Ans. (a)

23. Consider the following statements
The conditions essential for the operation of the Hardy-Weinberg Law are that the
1. mating should be at random
2. mutation rate should be very high
3. individuals should be of unequal viability and fertility
4. population size should be very large
5. migrations should not occur
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2, and 3
(b) 1, 3 and 5
(c) 2, 3 and 5
(d) 1, 4 and 5
Ans. (d)

24. Early terrestrial vertebrates appeared in
(a) Cambrian period
(b) Devonian period
(c) Pre-cambrian period
(d) Ordovician period
Ans. (a)

25. Match list-I (islands) with list-II (geographical regions) and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I (Islands) List-II (Geographical regions)
A. Japan 1. Australian
B. Greenland 2. Ethiopian
C. Madagascar 3. Nearctic
D. Tasmania 4. Palearctic
Codes:
A B C D
(a) l 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 3 2 1
Ans. (d)

26. In contrast to continental islands, Oceanic islands were originally devoid of
(a) birds and amphibians
(b) bats and terrestrial mammals
(c) terrestrial mammals and amphibians
(d) birds and terrestrial mammals
Ans. (c)

27. Which one of the following groups of fossil animals are related to king crab of today and which is one of the most abundant of arthropod fossils?
(a) Cephalopods
(b) Brachiopods
(c) Bryozoans
(d) Trilobites
Ans. (d)

28. Which one of the following statements is correct?
(a) The living fossil called Latimeria belongs to Crossopterygii
(b) Electric organs are absent in Electrophorus
(c) The larval form of Scoliodon is called leptocephalus
(d) Heteropneustes fossils is a lobe finned fish
Ans. (a)

29. Which part of the world is regarded as the most probable place of origin of ancestor of humans?
(a) Java-Sumatra
(b) China
(c) South Asia
(d) South Africa
Ans. (d)

30. Consider the following statements with reference to the only ape found in India i.e. Hylobates hoolock
1. In India, it lives only in North-eastern region
2. Its arms are more than double the length of its legs measured from hip to heel.
3. It is purely herbivorous
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
31. Which one among the following is the most important factor in speciation?
(a) Geographic isolation
(b) Reproductive isolation
(c) Ethological isolation
(d) Ecological isolation
Ans. (b)

32. Match list-I (theory) with list-II (scientist) and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I (Theory) List-II (Scientist)
A. Germ plasm theory 1. Jean Baptiste Lamarck
B. Inheritance of acquired characters 2. Hugo de Vries
C. Mutation theory 3. Louis Pasteur
4. August Weismann
Codes:
A B C
(a) 3 1 2
(b) 4 1 2
(c) 4 2 1
(d) 3 2 1
Ans. (b)

33. Match list-I (animal) with list-II (geological period) and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I (Animal) List-II (Geological period)
A. First reptiles 1. Ordovician
B. First amphibians 2. Devonian
C. First dinosaurs 3. Pennsylvanian
D. First fishes 4. Jurassic
5. Cretaceous
6. Triassic
Codes:
A B C D
(a) 6 4 3 1
(b) 3 2 6 1
(c) 6 2 3 5
(d) 3 4 6 5
Ans. (b)

34. The direct evidence on the evolution of horse is provided by the study of
(a) Recapitulation
(b) Geographic distribution
(c) Fossils
(d) Homology of the limbs
Ans. (d)

35. What was the principal missing element in Darwin’s concept of evolution?
(a) Knowledge of heredity and variation
(b) Concept of missing links
(c) Convincing fossil records
(d) Concrete evidence for the operation of natural selection
Ans. (d)

36. Expansion of which one of the following regions of brain during evolution is responsible for the greater intelligence of man?
(a) Allocortex
(b) Neocortex
(c) Cerebellum
(d) Juxtallocortex
Ans. (d)

37. Which one of the following studies strongly supports Neo-Darwinism theory?
(a) Molecular genetics
(b) Paleontology
(c) Comparative anatomy
(d) Functional morphology

38. Who of the following proposed the theory that all organs of an individual produce minute particles carrying information about the organs?
(a) Wallace
(b) Darwin
(c) Lamarck Pins
(d) Huxley
Ans. (b)

39. Neo-Lamarckism is getting a new life with the discovery of
(a) RNA interference
(b) epitasis
(c) genetic imprinting
(d) Paedomorphosis
Ans. (c)

40. Consider the following.
1. alanine
2. glycine
3. aspartic add
Which of the above amino acids were produced in Miller’s experiment to produce organic molecules from the gaseous composition of early/primitive atmosphere of earth?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)

41. Which one of the following is an evidence to show that the birds evolved from reptiles?
(a) Scales of birds and reptiles are shed and replaced
(b) Bones of some reptiles are pneumatic like birds
(c) Presence of pygostyle in reptiles
(d) Presence of synapsid skull and the oviparous nature
Ans. (b)

42. The first vertebrates appeared in which one of the following periods of the Paleozoic era?
(a) Ordovician
(b) Silurian
(c) Devonian
(d) Mississippian
Ans. (a)

43. Consider the. following statements
1. Wings of insects and birds are homologous organs.
2. Wings of insects and bats are analogous organs.
3. Wings of insects and birds are analogous organs.
4. Wings of birds and bats are homologous organs.
Which of the statements given above are correct?
(a) l and 2 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1and 4 only
(d) 1, 2 and 4
Ans. (b)

44. Which is the earliest human-like primate and oldest of human ancestors that are considered as on direct line of human evolution?
(a) Propliopithecus
(b) Dryopithecus
(c) Oreopithecus
(d) Ramapithecus
Ans. (d)

45. The possession of two pairs of limbs by modem birds as those possessed by amphibians fit in which category?
(a) Plesiomorphic character
(b) Synapomorphic character
(c) Vestigial character
(d) Acquired character
Ans. (c)

46. Mimicry is
(a) structural adaptation
(b) animal association adaptation
(c) protective adaptation
(d) regulated by environmental factors
Ans. (c)

47. Both the zebra and the African lion live in the tropical grasslands but occupy different
(a) biospheres
(b) environments
(c) ecological niches
(d) habitats
Ans. (c)

48. During migration birds determine compass directions using
(a) lands marking and water bodies
(b) water bodies and mountains
(c) celestial bodies
(d) mountains and land markings
Ans. (c)

49. The discharge raw sewage into waterways causes the collapse of aquatic ecosystems, primarily because of
(a) lack of dissolved oxygen
(b) lack of nutrients
(c) increased levels of carbon dioxide
(d) growth of algae
Ans. (a)

50. Chlorofluorocarbons pose a danger to the natural concentration of
(a) carbon dioxide
(b) oxygen
(d) ozone
(c) nitrogen
Ans. (d)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>